Äntligen trädgårdsfest på Sofiero!

Det finns så mycket inom trädgård som jag vill se och göra och ett evenemang som jag velat åka på länge är ”Den stora trädgårdsfesten” på Sofiero i Helsingborg. I helgen var det äntligen dags för ett besök och här kommer lite glimtar och inspiration från 2018-års fest.

Den här vackra kreationen mötte oss när vi gick in i parken och är skapad av elever från Rönnowska skolans floristprogram.

Vi har träffat Peter Englander tidigare i hans medelhavsträdgård i Simrishamn. Nu var han på plats på Sofiero i hans idé – och inspirationsträdgård kallad ”Il giardino del sole” – ”Solens trädgård”. Peter inspirerar med medelhavsväxter och efter den här varma sommaren i Sverige så passar det temat perfekt. Jag skulle gärna också flytta in lite Italien med en solterrass och pergola i vår trädgård.

”Bland humlesurr och kompost” var namnet på den här idéträdgården. Designen stod Koloniföreningen Senderöd för. Många bra tips om hur man kan bli självförsörjande på jord och hur man bäst hjälper våra humlor och bin att överleva.

I en pallkrage hade de byggt ett humlebo och den idén tar vi med oss hem. Så enkelt och genialt.

”Återbruk, återbruk, återbruk” av Ödåkra Uteplantor AB & Möllers Bohagsservice. Att skapa ett trädgårdsrum av det du finner och ge liv åt gamla saker.

På trädgårdsscenen intervjuade trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson flera olika trädgårdsprofiler och här samtalar hon med John Taylor.

Sist vi träffade Hannu Sarenström var i hans trädgård på Kinnekulle. Så kul att få träffa honom igen och nu med trädgårdsfeeling från Langeland i södra Danmark. Där har han börjat bygga upp ett nytt hem och trädgårdsliv och jag hoppas att vi får möjligheten framöver att även besöka den.

”Välkommen hem” till Langeland!

Den här gillade jag – ”Our house – funktionella rum i trädgården” design av Prio trädgård. Tänk att ha ett badkar i trädgården där vattnet värms upp genom vedeldning. Såg hur härligt ut som helst!

Så många vackra dahlior blommade i regnbågens alla färger. Pom pom är min favorit på grund av formen.

Namnet på den här är ”Sunshine”. Passande namn 🙂

I orangeriet hade världsberömda street art konstnären Millo från Italien och Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt skapat ”Street Art Garden”

På kungliga fotbollsplanen fanns allt för den som ville köpa med sig växter och trädgårdsverktyg m.m. Det var många som passade på att ta med sig trädgårdskänslan hem.

Hela parken är så fantastisk och det är så härligt att bara gå omkring och njuta. Alla fruktträd som är spaljerade – visst är det vackert!

Vi tar med oss många idéer, inspiration och trädgårdslust hem och ser fram emot en ny trädgårdsfest nästa år.

Just det, jag får inte glömma vilka vi först hälsade på när vi kom till festen, säg hej till Åke! En av många vackra tropiska fåglar från Öresunds fågelförening som gladde både barn och vuxna den här dagen.

 

 

 

 

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar