Dags att klippa träd

Juli, augusti och september är bra månader att klippa en hel del träd. Inom trädgårdsvärlden brukar man kalla de här för JAS - de månader som lämpar sig för beskärning inte bara av träd utan även buskar och häckar. Klipper man under JAS så hinner själva snittet där man klipper läka ihop och hämta sig innan vintern kommer.

 

Vad jag fick veta som jag inte visste är också att om man klipper trädet när löven är kvar så får man mindre luftskott :) Man lär sig alltid något nytt!

 

Beskuren gren på avenbok

 

En del av våra buskar och träd i vår trädgård klipper jag själv för det klarar jag av men det finns två träd som jag bokar en arborist till. En arborist är en trädvårdsspecialist som är kunnig om både trädets funktion, anatomi, biologi m.m. Vi har en avenbok som växer så det knakar och vi har en ganska nyplanterad prydnadsapel som behöver struktur.

 

Så här såg vår avenbok ut före Gottfrid var och klippte. Avenboken är tät så den hade t.o.m slutat producera nya grenar inne i trädet för det kom inte in något ljus. Trädet mådde bra men mår ännu bättre av luft och ljusinsläpp.

 

Avenbok

 

Så här såg prydnadsapeln ut före klippning. Kanske lite svårt att se men även här gick grenarna ner i rabatten så den slog i blommorna på pioner och annat. Vi vill att det mer ska bli som en solitär och lyfta upp den en bit från marken.

 

Prydnadskörsbär som vuxit

 

När Gottfrid arbetar så går det undan. Han har med sig alla redskap som behövs som stege, sele och alla klipp - och sågverktyg.

Arborist beskär avenboken

 

Arborist kollar trädets form

 

Det är inga små grenar i trädet så det krävs både skicklighet att ta ner rätt så trädet får en helhet och även styrka för den som ska utföra jobbet.

 

 

Så här fint och luftigt blev trädet efter det var klippt. Nu äntligen får vi in mer ljus till trädgården :) Det har skuggat en hel del.

 

Avenbok efter beskärning

 

Beskuren avenbok

 

Avenboken har vuxit så mycket sedan vi flyttade hit 2004 och när stormen "Gudrun" ställde till kaos så satte vi dit en kronstabilisering  - ett skärp - så trädet inte ska dela sig.

 

Det ska vi byta i slutet av september för nu börjar bandet växa in i stammen. Så kolla över era träd hemma så band m.m. inte sitter för hårt utan kanske ska både lossas och bytas. Vilken växtkraft!

 

Kronstabilisering

 

Prydnadsapeln är också klippt och fått en lite luftigare form. Nu kan den få bre ut sig åt sidorna som ett paraply :)

 

Prydnadskörsbär efter beskärning

 

 

Nu kan jag fortsätta att förbereda trädgården för lite välbehövlig vila och planera lite inför nästa säsong. Förutom att klippa träd är det en perfekt tid att plantera perenner, jag återkommer om det :)

 

 

 

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår