Från världsstjärna till Fjällbotanisk Trädgårdsmästare

Om man ska lyckas med något så är det bra att ha passion och att man tycker om det man sysslar med. Det gör Ingrid Hellberg. Vi besökte henne härom dagen på Fjällbotaniska trädgården – en del av Ájtte i Jokkmokk.

Ingrid och vaktmästaren Simon vid ingången till informationscentrat i trädgården.

Det är härlig stämning och visst blir man glad när man träffar Ingrid och Simon!

Ingrid har tävlat telemark på elitnivå och 2006 kom hon trea i den totala världscupen 🙂 Hon är van att få kämpa för att få resultat och det har hon nytta av nu i trädgården som hon ägnar många av dygnets timmar åt att gräva, flytta, plantera, rensa och skapa.

Själva fjällträdgården invigdes 1995 och när Ingrid kom hit 2010 så var den ganska igenväxt. Sedan dess har hon planerat och strukturerat upp hur hon önskar att den ska se ut. Ingrid vill jobba MED naturen och i en dialog med den. Ett långsiktigt planerande med varsam hand som arbetas fram steg för steg.  En trädgård där man som besökare på nära håll kan upptäcka och få kunskap om de växter som trivs i fjällen. Här finns många nyttoväxter som samerna använt sig av under många många år.

Ingrid ger mig lite bra litteratur om växterna i trädgården och om fjällväxter i allmänhet.

Olika planteringar indelade i olika växtområden. En del giftiga, en del läkande och en del ätbara.

En stig tar oss genom en högörtsäng med nordisk stormhatt

En humla har hittat fjällkvanne

Stormhatt

Kung Karls spira

Trädgården är indelad i olika områden  – växtsamhällen – där du kan lära dig om olika växter som trivs ihop och var på fjället de finns. Genom trädgården rinner det vatten och när vi var där så fanns det jungfrusländor i vattnet.

Spångar, trappor och stigar tar dig runt trädgården. Här och var finns också sittplatser att vila på och bara njuta av allt vackert.

Platser att slå sig ner och lyssna till vattnet, fåglarna och naturen.

Linnea  – Smålands landskapsblomma – finns i massor här. Så vackert!

 

Flädervänderot

Vi befinner oss på fjälltoppen och Ingrid formar hela tiden de olika områdena för att illustrera och berätta hur fjället ser ut och vad som växer där.

Fjällgentianan, blommar bara när solen skiner

Fjällvallmo

Gullbräcka

Blåklocka

För att minska röta har man sotat insidan av odlingslådorna. Tips!

Jag har bara visat ett axplock av alla fina växter och områden från trädgården. Du kan läsa mer på facebook och sök då på Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk eller på instagram: fjalltradgarden.

Där lägger Ingrid upp både bilder och filmer från trädgården. Trädgården är en del av Ájtte fjäll-och samemuseum så här är en länk till deras hemsida. Tusen tack Ingrid för att vi fick komma och det ska bli så spännande att följa utvecklingen av trädgården och dina projekt 🙂

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar