Fröer & växtförökning

Mitt första år som trädgårdsägare satte jag så många fröer och allt tog sig! Ni kan ju tänka vilken panik som uppstod när jag skulle hålla reda på allt.
Hela vår altan luktade basilika i veckor! Det som är bra är att man kan dela med sig till vänner och bekanta.

Nu har det gått några år och jag sår inte lika mycket som förut, nu är det i normala propotioner och med lite tanke bakom.

 

Här kommer lite tips vad man ska tänka på och var man kan handla fröer, hur man förökar sina egna växter som redan finns m.m.
Lycka till!

Hur gör man?

Alla har sina sätt och sina knep för det här med odling. Jag tänker berätta hur jag gör men är lika intresserad av dina idéer.

 

Om du har något tips hur man lyckas med sina fröer så maila gärna och skriv så lägger vi in det på hemsidan.

 

Jag har testat lite olika sätt att så, lyckats och misslyckats vad det nu innebär men i alla fall så vågar jag pröva nya och gamla beprövade sätt.

 

Först och främst ska man läsa på fröpåsen vilka ”krav” fröet har för att gro.
Det kan vara att man måste förkultivera – vad betyder det?
Vissa fröer behöver lite extra tid för att gro så att de blir färdiga innan det blir frost. Det står på baksidan av fröpåsen om det krävs eller ej. Vissa kan man både förkultivera eller så direkt i landet eller krukan.

 

Vi tar ett praktiskt exempel.
Jag fick fröer av min man i julklapp och en var en påse Viva som heter ” Silver Lace Black”. Det är en perenn – flerårig växt som man måste förodla enligt påsen.

Man kan läsa på fröpåsen att från mitten av februari till mitten på april kan man så och att den blommar i maj.

 

Jag tycker inte att man ska ha för bråttom att så för då kan plantan bli lång och gänglig i strävan efter ljus men man ska inte heller vänta in i det sista då det kan ta lite tid för fröer att gro.
Jag har tänkt plantera den här i slutet på februari och början på mars.

 


Sådder av olika fröer

Jord

Det jag gör är att jag köper såjord eller kaktusjord, en jord som är näringsfattig och luftig.
Många växtarter har små fröplantor och rötterna kan lätt brännas i kontakt med näringsrik jord.

 

Det jag ska testa i år är att jag ska täcka sådderna med något som heter Vermiculite. Det är ett vulkaniskt lerskiffer som absorberar och avger vatten så att mina fröer får tillräckligt med fukt.

 

Ett annat alternativ är att göra sin egen såjord men det har jag inte testat än men kommer att göra det och då återkomma med tips.

 

Frö som gror



Planteringskärl

Man kan nästintill använda allt – bara det är hål i botten så att överflödigt vatten försvinner.

 

Det som också är viktigt är att ha någon slags värmeisolering t ex en plastpåse att täcka kärlet med men tänk då på att klippa lite hål i påsen så att det inte blir för varmt. Man måste kunna ventilera annars möglar det.

 

Jag har köpt två olika sorters planteringskärl som är lätta att använda och rengöra. Det ena är en sk. Pluggbox ” Popup ”. Finns att köpa hos de flesta trädgårdshandlare och även på nätet t ex hos Impecta & Frö med posten.

 

Det var Albert Eriksson som kom på idén och det består av en botten, sålåda och ett lock.

Man fyller sålådan med jord och jag brukar skaka lite så att hålen verkligen fylls sedan vattnar jag igenom jorden så att det är fuktig.

 

Därefter vänder jag locket uppochner och trycker till så får man fram små sågropar och fyller hålen med frö men tänk på att vissa fröer ska täckas och vissa ska inte – läs på påsen!

 

Glöm inte heller sådjupet. Min Viva t ex står sådjup 0 cm och ska därför inte täckas. Den är ljusgroende och ska därför bara läggas på såjorden. Alltså inga hål men kan täckas med ett ytterst tunt lager sand eller grus.

 

Fingerborgsblommor

 

Locket används för att ventilera och lufta då man enkelt vrider locket. Det finns två sidor som är helt förslutna och två som har en liten öppning.

 

När fröerna har grott och det är dags att skola om så vinklar man ut pluggobxens ben och trycker till. Då poppar plantorna upp och man kan plantera om dem i planteringsjord.

 

I själva botten på pluggboxen så kan man fylla på med vatten så att plantorna har tillgång på vätska under sin groningstid men de ska inte simma i vatten.

 

Ett tips är att skriva små siffror och det är för att hålla reda på vad jag har planterat för det är ju inte alltid man vill ha så många plantor av samma sort.

Ett annat kärl är en låda med ett lock och två ventileringshål. Jag använder det här när jag odlar i torvbriketter.

 

I stället för såjord så tar jag en brikett, häller på ljummet vatten och inom ett par minuter expanderar den. Jag sår några fröer per brikett och ställer ner dem i lådan och på med locket och sedan håller det fuktigt tills fröerna grott.

 

När plantan har vuxit till sig så tar men helt enkelt briketten och planterar om den direkt i kruka eller på den växtplats man tänkt sig den ska vara.

Det som är bra med det här är att man aldrig behöver störa plantans rötter som kan gå sönder vid omskolningen.

 

Det jag har upptäckt med torvbriketter är att de torkar ut väldigt fort och är inte att rekommendera till små frön. Det verkar som om fröet inte får tillräckligt med kontakt för att utvecklas. En torvbrikett består mest av just torv så jag rekommenderar vanlig såjord för att få ett lyckat resultat.

 

Placeringen av kärlen brukar jag ha i ett söderfönster. Det kommer då värme underifrån elementen och från dagsljuset. Det man måste tänka på är att det kan bli mycket varmt och man få då hålla lite koll på så att det inte möglar.

 

I år ska jag även plantera i toalett - & hushållsrulle. Jag tar en rulle och delar den och sveper in den i tidningspapper så att det blir förslutet i botten.
Fyller på med såjord och sedan med frö.

 

Det som är bra är att man även här kan omskola hela rullen och plantan och sedan bryts allt material ner av naturen. Tänk bara på att det ska vara sådant som naturen kan bryta ner utan att förstöra.

När fröerna har grott så ska man helst ställa dem svalt och ljust så att det inte blir långa och rangliga för då blir de också svaga.

 

Då jag i dagsläget inte har något växthus så har tagit vårt gamla pannrum i besittning och satt upp vanliga lysrör ovanför en bänk. Där ställer jag ner sådderna och nu har jag inte längre locket på.

När plantorna har utvecklat tillräckligt med rötter och är hanterbara så skolar jag om dem. Det betyder att man planterar om plantorna i var sin kruka med planteringsjord så att de får plats att växa lite mer.
Näringen räcker ungefär en månad sedan behöver man fylla på med lite extra gödning var fjortonde dag.

 

Den bästa tiden för omskolning är när den andra omgången blad är nära att öppnas. De allra första bladen sk . hjärtbladen, deras uppgift är att förse plantan med näring tills de ”riktiga” bladen kommer. Du ska alltså ha minst fyra blad innan du omskolar plantan.

 

Innan man planterar ut så behöver man avhärda plantorna och vänja dem vid klimatet utomhus. Ställ dem skuggigt och vindskyddat några timmar per dag och öka på lite mer eftersom under en vecka.

När nattfrosten är över så kan man plantera ut dem och vänta hellre lite för länge då det blir svårt att backa processen när du väl har planterat.

 

Det jag också har testat är att ta egna fröer och köpta och planterat ut dem i krukor och låta dem stå under vintern i ett vindskyddat läge.

 

Perennplantor på tillväxt utomhus

 

Jag gillar att experimentera och på det här viset har jag fått upp en hel del plantor t ex akleja. Vissa fröer gillar det vissa inte och det är bara att testa.

 

Vissa lägger sina fröer i kylen och placera dem i en plastpåse på ett lätt fuktat hushållspapper eller i en burk med fuktad vermikulit . Det här sättet kallas för stratifiering. Vissa fröer måste ha köld för att gro och vissa måste ha omgångar av köld och värme för att växa.

 

Kylbehandla fröer

 

Klematis frön

 

Vissa fröer bör man lägga i blöt före man sår t ex luktärter som har ett hårt skal och om man vill kan man även slipa dem lite med ett fint sandpapper så öppnar de sig lättare.

Frö som grott

Läsvärt

Mycket mer information om fröhantering finns på nätet hos Odla, Odla Blommor & Allt om Trädgård.

Böcker som kan rekommendera är t ex ”Den biologiska trädgården” av Nils Åkerstedt, ”Så Perenner” av Ulrika Gelius-Lundberg & Anna-Kari Gelius samt ”Växtförökning” av Steven Bradley.

 

För nybörjare

Om man är nybörjare är ett tips att testa något som gror fort och inte är så svårt. Jag kan rekommendera solrosor. Tänk bara på att välja en sort som passar den slutliga höjden du vill ha. De kan bli väldigt höga. Det finns sorter som är lägre. Finns även i olika färger.
Tips på två sorter;
Helianthus annuus "Claret" blir ca. 200 cm. Den får djupt vinröda blommor och är ettårig. Finns hos Hammenhögs.
Helianthus debilis "Italian Green Heart" är en miniatyrsolros som blir ca. 100-120 cm. Gräddvita blommor med limegrön mitt. Ettårig och finns att köpa hos Weibulls.

 

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår