Gott Nytt Trädgårdsår 2016!

Eller som jag kanske ska skriva – Gott Grönt År! För så tänker jag lite med mina odlingsplaner för 2016.

Ätbart och ekologiskt. Under året som gått 2015 har jag testat att laga mat baserat på grönsaker som jag varit lite skeptiskt till men blivit helt såld på.

Ett exempel är brysselkål. Mums! Lite lägligt så här innan nyår damp frökatalogen ner i brevlådan från Impecta som en liten påminnelse att nu är det snart dax att planera. Brysselkålen är ett givet inköp för 2016.

2015-12-31 16.12.34

Den går att använda på många sätt i matlagningen men en återkommande rätt vi har haft istället för potatis är att dela brysselkålen i halvor, lägg i en ugnsform, strö över olja, nötter, balsamico kräm och ev. honung. In i ugnen på 200 grader i ca 15 -20 minuter.

2015-12-20 12.21.04

Nästa kålsort jag vill odla 2016 är grönkål. Har du inte testat att göra egna grönkålchips – gör det! Så gott! Och nyttigt 🙂

Sist så gjorde jag en soppa på grönkål och toppade med grönkålschips. Men vill du att de ska vara krispiga så lägg chipsen bredvid som ett tillbehör.

2015-12-22 18.53.37

Vitlöken är sedan ett bra tag planterad och förhoppningsvis blir det en god skörd. I år blir det även rödbetor, gulbetor, tomater, rädisor m.m. Ja, listan kommer nog bli lång men mest med sådant som är ätbart.

Självklart blir det även blommor och en hel del sorter går ju faktiskt att äta. Vi får se vad det blir, spännande!

Så nu blir det lite djupdykning hos fröfirmor som Runåbergs, Impecta och Gourmetgarage.

Har du något tips på frön som du testat och tycker inte jag ska missa så skriv gärna. Kul att pröva nytt på Gott Grönt 2016!

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar