Höst i växthuset

Jag har inget eget växthus men drömmer om ett. Några av mina vänner gjorde slag i saken och har köpt och byggt. Fantastiskt mysigt och så användbart både för odling och avkoppling. Va underbart gott den hemmagjorda pajen smakade igår där vi satt i växthuset och åt och där det mesta av ingredienserna var hämtat från egen skörd – mums!

Det finns en hel del växthus att välja på och dom har valt ett från Willab Garden som ingår i serien ”Euro-Serre”, ett Maxi 4, på 11,7 m2.

2014-09-29 18.27.23

Det finns många val att göra när man ska köpa eller bygga ett växthus och i det växthuset som de valde så är det härdat glas – ett sk. säkerhetsglas. Det ska vara mycket tåligt och hålla bättre än ”vanligt” glas och man får så bra sikt också istället för om man t ex. väljer plast. De gjorde även lite tillval som förhöjt tak (sidohöjd) och 2 extra fönster och så här i efterhand så känner de ibland att de skulle kunnat köpa lite större. Så ett tips från växthusägare – tänk på höjden så det blir tillräckligt.

2014-09-29 18.20.12

När leveransen av växthuset kommer är det som en byggsats med bilder och artikelnummer på varje del som ingår i satsen. De valde att beställa hem växthuset innan grunden var klar för att kunna mäta under tiden så grunden blev rätt. Här är en liten film från Willab som förklarar lite hur monteringen går till.

De har valt att inte gjuta en grund utan använt sig av plintar, markduk, kross, sättsand och sedan lagt sten. Inne i växthuset har de även planterat en vinranka så på den platsen är det öppen jord så tänk på att förbereda för sådant samtidigt som ni lägger grunden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_3312

IMG_3291

2014-09-29 18.35.16

Det mesta är planterat i kärl så det är enkelt att byta jord, flytta runt och göra rent. Blir det alldeles för varmt i växthuset så kan man bara spola av golvet lite och kyla ner och i taket finns det automatiska taköppning som styrs av värmen och ett tips är att även hänga upp skuggväv.

2014-09-29 18.35.22

2014-09-29 18.34.38

IMG_3303

Vatten – ett måste om något ska växa. De har valt att ha hydromat droppbevattning och i själva vattenbehållaren kan man även hälla i näring. El är också viktigt om man t ex vill ställa in en fläkt och lite belysning så ett tips att tänka på vid byggnationen.

IMG_3294

IMG_3295

IMG_3302

Så du som har växthusdrömmar precis som jag, dröm och fundera och besök gärna andra som har för de som har bästa tipsen är de som redan har prövat.

Lycka till!

 

 

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar