Lilla snigel akta dig!

Precis lagom till att man ska sätta  sig i bilen och åka iväg till jobbet, det är +9 grader och regn, då kryllar trädgården av den spanska skogssnigeln, den sk. mördarsnigeln. Det är så nära att jag går tillbaks in i huset och byter om till stövlar och går på snigeljakt men tiden räcker inte till så det är bara att gilla läget – har vi någon trädgård kvar efter jobbet?

2015-05-25 21.12.45

Ja, nu överdrev jag nog en aning men oj va dom äter! Så nu är det upp till kamp. Jag mot sniglarna och jag är nog inte ensam om att föra denna kamp i vårt avlånga land.  Den spanska skogssnigeln känns delvis igen på sin rödbruna färg.

Vi har inte alltid haft den här snigeln utan den har någongång kommit hit med kanske jord när vi bytt växter men någon eller köpt på en plantskola för de är inte förskonade från denna glupska krabat. Det man kan göra när man köper eller byter  – kolla igenom jorden i krukan men som sagt  – man kan aldrig vara säker.

Vad kan man då göra för att minimera antalen så de inte blir fler eller förhoppningsvis få bort dem helt? Ja, det finns flera olika sätt och jag har under några år nu strött ut ett medel som inte ska vara farligt för några andra djur men ha effekt på snigeln – Snigelfritt heter en sort och den senaste jag använt heter Natria mot sniglar.

2015-05-25 19.26.17

Jag hade hört talas om att de gillar öl och när jag kollade på första avsnittet av Trädgårdstisdag den här säsongen så berättade Pernilla Månsson Colt precis om metoder man kan ta till och gjorde då bl. a en ölfälla. Det har jag också gjort 🙂 Man måste ju testa. Hoppas de inte är kräsna vad gäller ölsort 😉 Återkommer med resultat.

2015-05-25 19.46.44

2015-05-25 19.50.50

Någon har nämnt att de sett skillnad på antal sniglar när de har installerat robotgräsklippare men det har vi inte testat än så det får jag återkomma om när jag vet om det är så.

Det som glädjer mig är att våra igelkottar har kommit tillbaks till vår trädgård och det året vi hade en mamma och nio igelkottsungar så hade vi inte heller så mycket sniglar. Även om en del skriver att igelkotten ratar just den spanska skogssnigeln så tror vi ändå att det är de som har ätit en del – om det tvistar de lärde.

Så här små är mördarsniglarna jag hittar ibland och ännu mindre. En del är mycket större och lätta att se. Dessa små hittar jag i vår gräsmatta där vi har mossa – de gillar när det är fuktigt. Om man har kompost så är de jätte glada för där finns gott om mat att äta och om man använder sig av marktäckning i rabatterna så bor de gärna där.

2015-05-22 20.49.04

 

Nu så är det dags för en sista snigeljakts rond i trädgården innan det blir kolsvart ute men det finns ju alltid pannlampa för den nitiska 🙂

God Natt och lycka till med jakten!

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

No Responses

Skriv en kommentar