Odla till din råsaftcentrifug

Varje år när det är dags att köpa in fröer så är det så lätt att gå helt crazy via webben eller i trädgårdsbutiken och man vill ha ALLT 🙂 känner du igen dig?

Jag har väl skrivit om det tidigare men första året jag var nybliven trädgårdsägare så sådde jag mängd och parti av precis nästan allt och när det skulle skördas så stod jag där med en hel del grödor som jag inte visste vad jag skulle göra med. Det går ju alltid att ge bort till nära och kära men det känns aldrig bra att slänga.

För några år sedan fick jag höra talas om något som hette råsaftcentrifug. Man behöver inte skala frukt och grönsaker (några undantag finns) utan man matar bara i vad man önskar och vips så har man en egen vitamindrink, juicedrycker, energismoothie, soppa osv. Jag har undrat om det här är något att ha och varit lite skeptisk. Nu gjorde vi slag i saken och hittade en som vi kände hade fått bra betyg och skulle vara enkel att rengöra och i helgen har vi premiärtestat vår nya favoritmaskin 🙂

2016-02-14 17.29.47

2016-02-14 17.30.45

Min man som är ett teknik – och prylfreak letar recept och pressar den ena frukten och grönsaken efter den andra och jag provsmakar den ena nyttiga drinken efter den andra – helt utan tillsatser! Det är så gott och fräscht och känns oerhört ”äkta”. Vissa frukter kan vi inte odla här i Sverige men mycket går att köpa ekologisk. Om det inte går att köpa ekologiskt så slipper man förhoppningsvis alla tillsatser i alla fall som många av jouicepaketen m.m. innehåller som man köper i affären.

En härlig känsla är att kunna gå ut i trädgården, hämta lite egenodlat och sedan tillaga en lunch, middag eller mellanmål.

2016-02-14 18.24.39

Nu när jag planerar årets frösådder så har jag råsaftcentrifugen i tanken och lite recept som låter goda. Lite kul att hitta ett nytt sätt att ta tillvara skörden och kanske även hitta nya grödor att odla som jag inte haft nytta för innan eller vetat hur jag skulle ta hand om.

Dagens utflykt gick längs Hallands vackraste väg där vi gjorde ett stopp hos Tångagård utanför Falkenberg som har sin gårdsbutik öppet hela året. Här hittade vi lite olika kravmärkta grönsaker som vi nu tar hem och kan använda till att göra goa och nyttiga drinkar av. Kan det bli bättre 🙂

2016-02-14 12.41.22

Så när du ska köpa fröer och växter i år så ha i åtanke att mycket av frukt, bär och grönsaker går att ta tillvara och t ex köra i en råsaftcentrifug.

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar