Orkidéer

I ett fönster och på en bänk mot norr i vårt hus står det idag flera olika sorters orkidéer. Annat var det för några år sedan, jag vågade inte köpa några för jag tänkte, det klarar jag aldrig.

Jag googlade på tips och råd hur de skulle skötas och testade nog det mesta. En del klarade sig och någon eller några har man ju fått slänga under åren.

Jag började fundera lite på hur de växer ute i naturen därifrån de kommer. Där klänger en del sorter t ex.  i toppen på träd i ständigt fuktig miljö utan någon jord men så är ju svårt att ha dem hemma. Har även varit på botaniska trädgårdar både i Sverige och utomlands och där växer de till stor del så nära sin uppväxt miljö som möjligt. obs! Det gäller inte alla orkidésorter utan en del växer på annat sätt så ta reda på vad för sort du har.

Jag började testa att ha dem i vatten hela tiden och än så länge så har jag inte slängt en enda.

Naturligtvis planterar jag dem först i orkidéjord så rötterna får det luftigt, sedan fyller jag på med vatten en bit upp så det finns fukt och sedan gör jag inte så mycket mer. Fyller på med vatten vid behov och låter dem inte torka ut.

När en stängel torkar efter blomning klipper jag bort den försiktigt och blir något blad gult så lossnar den av sig självt när det är dags.

När blomman blir för stor för krukan (som ovan bild) och har blommat över och gått i vila så tar jag försiktigt bort den gamla jorden och fyller ut med ny. Sedan får den vatten igen. På bilden ovan så ska även den blomman få en större kruka när jag planterar om.

Oftast när man köper en orkidé i affären så kommer de i en plastkruka men när jag planterar om dem första gången så klipper jag försiktigt bort krukan och planterar direkt i en glasbehållare. Vad jag förstår så vill luftrötterna ha ljus så därför använder jag genomskinliga behållare så mycket som möjligt.

Jag ger inte någon näring utan de har klarat sig bra ändå.

En av orkidéerna jag har är flera år gammal, nu kommer den med dubbla stänglar 🙂 Wow! Återkommer med bilder på blommorna när det är dags. Än så länge är det knoppar.

En del blommor doftar – både starkt och annorlunda men gott för det mesta.

Som ni har sett på bilderna så är luftrötterna ganska stora och långa och en anledning kan ju vara att orkidén står ständigt i vatten , jag vet faktiskt inte men vad gör det, de blommar fantastiskt!

Har du något tips på orkidéer, sorter och namn så hör gärna av dig. Jag vill gärna ha lite annorlunda sorter. Just nu är det lite fullt på bordet men det går säkert att utöka orkidéplatsen 🙂

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar