Pelargontok året runt

Hela min uppväxt när jag besökte t ex mormor och såg hennes pelargoner i köksfönstret tänkte jag att det var en blomma som bara äldre hade, då är jag äldre nu. Att jag skulle bli så förtjust i den här sortens blomma trodde jag aldrig men jag är helt fast.

pelargon röd

Det började med att jag fick sticklingar av en släkting och sedan var det kört. Hemma hos oss har vi pelargoner högt och lågt, inomhus och utomhus, min man har byggt en typ av teater där jag varje säsong när vädret tillåter ställer upp pelargoner till allmän beskådning. Jag har några som luktar lavendel och citrus, några som har häftiga blad med struktur och en del är som näckrosblad och en del är krusiga. Pelargoner finns i alla former, färger och lukter.

pelargon sammet

De flesta jag pratar med säger att dom ställer ner sina pelargoner mörk och svalt och låter dom vila när det inte är säsong men jag har pelargoner som blommar hela året. För bara några veckor sedan när jag märkte att nu vill dom nog inte vara ute längre så planterade jag om dom, klippte ner dom lite så dom såg fina och starka ut och inte rangliga och sedan ner i källaren men under ljus med timer. Mina pelargoner har börjat blomma igen.pelargon bänk 2
Det jag tycker är så bra med detta är att när våren kommer så är mina pelargoner tjocka, friska och på gång, inte rangliga eller ser ut som om dom aldrig kommer att blomma någonsin igen.På våren ger jag dom gödsel i form av små pinnar man kan köpa lite varstans och som jag sticker ner i jorden och blommorna mår susen.pelargon bänk 1
Jag har som sagt fått sticklingar men också köpt en hel del. Ett ställe som jag kan rekommendera som både säljer på nätet och skickar hem på posten men som också är mycket trevligt att besöka är Bergabacken. Gå in på deras hemsida www.bergabacken.se och läs mer. När vi en sommar skulle åka på semester upp till Hälsingland passade vi på att hälsa på där. Vilka pelargoner dom har, helt fantastiskt. Missa inte deras café där man kan få smaka på pelargonkaka 🙂pelargon rosa

I Sverige finns det en förening för dom som tycker mycket om pelargoner, Pelargon sällskapet. Gå in på www.pelargonsallskapet.com för mer info. Troligt är att dom ger helt andra pelargontips än vad jag har gjort ovan men det ena behöver inte utesluta det andra, det är trial and error som gäller.

pelargon råd

Dom har ett jättebra häfte där man får lite tips på hur man t ex tar egna sticklingar m.m. Det har hjälpt mig jättemycket.

Lycka till och kanske blir du också en pelargontok 🙂

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar