Signe Persson-Melin

En person som jag förknippar med trädgård och Ulla Molin är formgivaren och keramikern Signe Persson-Melin.

Ulla och Signe samarbetade under många år och ett exempel är rådgivnings- och inspirationsverkstaden ”Gröna Gården” i Helsingborg. Tillsammans stod de för ett nytt sätt att utforma en trädgård i både funktion och form.
blommor-bilder-17

Bild på Signe Persson-Melin i arbete.

Den skånska leran tar form

Signe föddes 1925 i Tomelilla och under uppväxten hoppade hon av läroverket för att praktisera på en krukmakerifabrik i Lomma. 19-år gammal var hon praktikant hos Andersson & Johansson (sedermera Höganäs Keramik).
Därefter följde studier i Köpenhamn och på Konstfack.

1948 startade hon en egen keramikverkstad i Malmö och under Helsingborgsutställningen 1955 kom hennes genombrott med en serie kryddburkar i keramik.
signe-persson-melin-galler

Formgivning

1985 blev hon Sveriges första professor i formgivning vid institutionen för glas och keramik på Konstfack.

Signe arbetar både i keramik, glas, porslin, betong, metall och på senare tid i aluminium.

En del klassiker som Signe har formgivit är t ex glaset ”Ruben”, serviserna ”Chess” och ”Signum” och glasburken ”Sill i kvadrat”.

På senare tid har hon formgivit t ex ”IVÅG” i betong med fågelbad, trädgårdsplattor och krukor och växtkärlet av aluminium ”Gråsippan” .
galleri-61

Utställningar

I dag finns hennes konstverk utställda både i Sverige och utomlands; Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Galleriet i Göteborg och Kundstindustrimuseet i Köpenhamn, Museum of Modern Art i New York, Victoria & Albert Museum i London och GIFU Museum of Modern Ceramic art i Japan.

Hon har även smyckat offentliga platser som t ex T-centralen i Stockholm, Nya Folkets Hus i Stockholm och altarskärmen av stengodsmosaik i Trönö kyrka.

För mer info om aktuella utställningar m.m. gå in på Signe Persson-Melin
signe-persson-melin-kannor

signe-persson-melin-ivag

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar