Tvestjärtshotell och gyllenforsbaggar

Det är många som ska samsas i naturen och i ens trädgård. En del insekter ses som skadedjur en del som nyttodjur.

Just nu så är vår gräsmatta och planteringar fullt av svärmande gyllenforsbaggar, trädgårdsborre eller bronsbaggar som en del kallar dem. Dessa lägger larver i gräsmattan som sedan äter upp gräsrötterna. Dessutom äter gärna fåglarna larverna när de växt till sig lite så om du undrar varför det hackas i din gräsmatta så kan det vara larver de letar efter.

 

gyllenforsbagge förstorad

Det här är ju inte någon nyttoinsekt precis så den vill jag gärna inte ha i min trädgård. Hörde för längesedan att en sak man kan göra är att sätta ut gula plasthinkar med vatten i för av någon anledning så dras de till gult? Värt att testa tyckte jag så hos oss har det stått gula hinkar med vatten i sedan några år tillbaks under den här invasionen och så här ser det ut.

_DSC4191

Verkar funka till viss del men långt ifrån ta bort invasionen. Har du något tips på hur man kan få de här baggarna att inte vilja komma till min trädgård? Eller som tar bort larverna, Skriv gärna – tar tacksamt emot förslag och giftfria sådana 🙂

Vårt äppelträd har blommat fantastiskt i år! Måtte bli en hel del Katja äpplen framöver.  Något år så har vi sett spår av tvestjärtar som äter på äpplena och det känns ju inte så kul. Har nu förstått när jag läst lite på nätet att de äter inte på äpplen som är ”hela” utan bara de som fått skador på sig. De här insekterna gillar inte att vara ute i solen utan vill bo mörkt och det kan också vara en anledning att de ger sig på frukten för att slippa ljuset. Så nu har jag byggt ett tvestjärtshotell – 4 stjärnigt 😉

_DSC4204

Jag har tagit 4 st små lerkrukor, ett snöre och något som låser snöret och tryckt i lite halm. Färdigt!

_DSC4199

_DSC4198

Det finns lite olika sätt, man kan ta en svart påse och fylla med halm eller som jag har gjort – fylla lerkrukor med halm och hänga i trädet. Vad som händer är att de gömmer sig där på dagen och på natten går de ut och äter löss och annat gott som vi andra tycker inte hör hemma i vår odling och så får vi hjälp med bekämpningen på ett naturligt och ekologiskt sätt.

Hittade ett getingbo i vårt humlebo – säga vad man vill om getingar men bygga bo – det kan de.

_DSC4189

_DSC4190

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar