Äntligen vår och såtider!

Har ni längtat lika länge som mig? Det är jag helt övertygad om! Efter en mörk vinter så är äntligen ljuset här och en ny härlig trädgårdssäsong tar sin början.

Än så länge är det lite för tidigt att så direkt i jorden utomhus, i alla fall där jag bor i Småland, men då kan man förkultivera. En hel del fröer vill gärna få en start inomhus i värme för att senare bli utplanterade i trädgården.

Hos mig så befinner sig mina sådder i olika stadier beroende på när de ska börjas sås och på vilket sätt men allt står på fröpåsarna så det är bara att läsa innantill. Vissa gror snabbt och vissa behöver lite längre tid på sig.

Första bilden är från när jag precis satt de fröer jag börjat förodlar och nästa bild är tagen som igår.

Förra året beställde jag fröer av luktärter från bland annat Cecilia Wingård – blommorna blev så fina och doftade gudomligt. Bara fröpåsarna är så vackra som Cecilia skickar dem i och en utförlig beskrivning följer med och förklarar hur man går tillväga, steg för steg.

Så i år blir det luktärtor på höjden och tvären och jag ser så fram emot ännu en säsong med ljuvlig doft i trädgården.
Nu till påsk är det lagom att några av dem är så pass höga att de får flytta ut i trädgården enligt Cecilias beskrivning så de blir knubbiga och fina.

Några blommor testar jag att både förodla och så direkt på land, bara för att se vilka som tar sig bäst. Det är så roligt att testa olika sätt och några som ska få vara med på ”testet” i år är: 2 olika sorters Rosenskära. De som jag har förkultiverat är redan i stadie 2, svalt i källaren under växtlampor. Återkommer när jag sått dem även på friland och vilka som tog sig bäst.

I några lådor har jag förkultiverat Sommarrudbeckia – vilka härliga färger! De är också på väg upp och får stå ett tag till i värmen på fönsterbrädar i söder. Här har de det gott!

Gurka – finns det något godare än att äta färska gurkor direkt från trädgården? Nu förodlar jag dem och sedan när värmen är här ordentligt så ska jag plantera ut dem på sin plats. Vi testade att göra inlagd gurka senast och godare får man leta efter. Mums säger jag!

Vill du se hur det såg ut hos oss när vi senast odlade gurka så läs och se bilder här: Ekologiskt och närproducerat när det är som bäst

Det var starten på förkultiveringen hos mig våren 2020 och jag kan säga att det kommer mera! Det här har jag tänkt så den här säsongen och ni som känner igen er, är man i en butik som har fröer så är det lätt att det hänger med några fler hem 🙂 Vilken härlig tid det här är!

Glöm inte vattna era sådder, det blir varmt i fönstret när solen gassar på.

Jag vill passa på att önska er alla en jättefin påsk var ni än är och ta hand om varandra och era sådder. Dröm stort och njut av det som växer. Våren är äntligen här!

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar