Äppelträd, sekatör och T-röd

Det är 4,5 grader ”varmt” idag, det regnar och blåser lite lätt men som sann trädgårdsentusiast så spelar vädret ingen roll. Dagen till ära har jag varit hos en kompis och klippt lite på ett av deras äppelträd. För många år sedan gick jag en kurs och lärde mig då några grundläggande saker att tänka på som jag inte visste om och som jag tror många av oss glömmer, t ex göra rent verktygen innan man klipper. Risken är att man annars för över sjukdomar från ett träd till ett annat. När jag klipper grenar som inte är för tjocka använder jag en sekatör och jag har valt märket Felco där man kan byta ut bladen och en modell som passar just för mina händer. Det är viktigt att man får ett bra grepp annars är det lätt att slinta. Jag tvättar av sekatören under vatten torkar av och sedan tar jag T-röd på en trasa eller papper och gör rent innan jag börjar klippa.

klippa träd 1

Den sekatören jag har kallar man för att den är tvåskärig och har rörligt mothåll. När man klipper en gren med den sortens sekatör är det viktigt att den platta sidan med skäret är vänt inåt mot trädet för att få ett fint och helt snitt.

klippa träd 2

 

klippa träd 3

Äppelträd kan man klippa antingen på hösten eller vårvintern. Vissa fruktträd som stenfruktsträd som t ex plommon och körsbär beskär man efter skörden, men senast september. Vissa träd säger man ”blöder” och bör klippas under det man kallar JAS-månaderna, juli, augusti och september. Vi har ett sådant träd i vår trädgård, en avenbok. Trädet fanns här när vi flyttade in & är jättestort och ovanligt där vi bor och därför har jag inte klippt det själv utan kallat in expert i form av en arborist, en specialist på träd.

Det finns en bra bok att läsa om du är intresserad som heter ”Beskärningsboken” och självklart mycket finns att läsa på nätet. Lycka till!

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar