Ekologiskt och närproducerat när det är som bäst

Jag känner mig så lyckligt lottad som kan odla lite för husbehov men även har nära till andra som odlar på heltid. Idag blev det en utflykt till Björnhyltans Trädgård och inköp av ekologiskt odlade färska, nyskördade grönsaker och frukter. Har du inte varit där så gör ett besök. De håller även lite odlingskurser m.m.

Här på gården odlas det mesta och när man går runt och beundrar växtkraften så vill man ha allt. Så färskt och gott. I taket i caféet hänger vindruvorna i stora klasar. Så söta och goda!

Olika sorters tomater

Chili

Kronärtskockor (tror jag att det är?) Det måste jag prova och äta någon gång 🙂

En av många planteringar utomhus med flera olika sorters växter i en härlig mix.

En av mina favoritblommor – solrosen – så vacker!

Vad tycker ni om mitt inköp? Nu blir det matlagning med färska, ekologiska grönsaker och lite frukt. Så nöjd!

 

I sommar har värmen gått hårt åt många växter och planteringar i vår trädgård men vi har lyckats bra med t ex gurka – så gott! Vi har inget växthus men det gick hur bra som helst i en upphöjd bädd i söderläge.

I och med den extrema värmen så tillverkade min man en liten vattenbehållare bestående av två lerkrukor. Man limmar ihop två lerkrukor, gräver ner och låter en liten bit sticka upp i marken och fyller på med vatten så det blir fullt. Sedan avger krukan vatten allt eftersom. Så smart! Har fungerat jättebra.

 

Vi var lite osäkra på om vi skulle få några äpplen i år på vårt ”Katja”. Under sommaren visade det sig att det blev lite för många blommor som utvecklade frukt så vi plockade bort en del små äpplen och gjorde äppelsaft av det.

Vi blandande även i päron och jordgubbar för äpplena var inte riktigt klara men det blev helt ok. Vi har använt vår råsaftcentrifug till mycket och det är smidigt om man vill ta tillvara t ex frukt som annars blir dålig och måste slängas. Vi plockade även bort små äpplen för att ge kraft och energi till resterande frukt som nu hinner mogna.

Nu ska jag gå ut i min trädgård och hämta lite äpplen till kvällens äppelpaj 🙂

Ha en fin helg!

 

Länk till Björnhyltans Trädgård

 

 

 

 

 

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar