Forma med sten


När vi köpte vårt hus 2004 hade vi så mycket idéer om vad vi skulle göra, ändra och fixa och som tur var satte vi inte igång med tusen projekt samtidigt.

En stor sak var uppvärmningen så ut med oljepannan och in med bergvärme och det förde i sin tur med sig byte av rör i marken plus dränering och avlopp för dagvatten. Vi ville också ha en carport och ett förråd och här började vårt stora utomhusprojekt som har tagit sin tid men som vi nu är glada att vi gjorde då. Det vill till att man tänker till före så man slipper göra om och att man gör det rätt och bra från början.

Redan när vi flyttade in så fanns här längs med ena kanten en kyrkomur – helt fantastiskt vacker och utifrån den började vi fundera på hur vi skulle kunna rama in vår trädgård utan att krympa den men ändå få allt att hänga ihop. Det är ju det som är det svåra när man köper något befintligt och inte bygger och skapar någon nytt från början, gammalt och nytt ska passa ihop.

2014-06-06 11.35.54

Vårt tegelhus från 1956 är gult, sockeln på huset är grå, kyrkomuren är grå så när vi skissade på tillbyggnad och infart så bestämde vi att färgen grå skulle vara basen.

När vi köpte huset fanns det ingen klar skiljelinje mellan infart och trädgård – allt flöt ihop. Dessutom lutar vår tomt lite och det var då vi kom på att göra en stödmur av tumlad mursten och skapa en ny rabatt samtidigt som vi får en infart och en vändplan.

Före:

DSC02792

DSC02793

Under byggnation och arbete

0371 069

Nu är det nästan klart 🙂

08 09 11_0808

När allt var klart med infarten så satte vi upp ett staket mot grannen som ändå är luftigt men markerar att här går vår tomt. I och med att det också här var en nivåskillnad och det inte fanns något naturligt att fästa staketet i så fick vi bygga en låg mur även där och sätta dit stolpskor, plintar och kantsten, mitt i ösregnet.

2014-06-06 11.34.21

En del av mur och grundarbetet lejde vi bort men en hel del har vi gjort själva men då måste man veta vad man gör. Slarvar man med grundarbetet så är risken att man får göra om. Om man ska göra det själv så behöver man lite tips och råd och då är mitt tips att gå in på www.stenbolaget.se. Här finns filmer om hur man går tillväga, väldigt pedagogiskt och inspirerande. Längs med hela vår infart har vi singel och här skulle jag vilja ha det som Stenbolaget kallar för steppingstone, helt enkelt ett trampsteg så man ser var man ska gå. Det finns en kalksten som heter Dark Lime som jag har fastnat för och som jag även tror skulle passa bra i rabatten så trampar man inte sönder några växter.

Lycka till alla med era projekt för nu ska jag ut i trädgården och se var i rabatten jag ska lägga mina steppingstones 🙂

 

2014-06-06 11.33.072014-06-06 11.33.352014-06-06 11.35.01

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

2 Kommentarer

  1. Josefina Taube 10 februari, 2015
    • Mettis 11 februari, 2015

Skriv en kommentar