Göteborgs Lustgårdar

Från den 28 juni till den 28 september 2008 gick norra Europas största trädgårdsutställning av stapeln i Göteborg.
Det omfattade fyra trädgårdar; Göteborgs Trädgårdsförening, Göteborgs Botaniska Trädgård, Gunnebo Slott och Trädgårdar samt Liseberg.
blommor-bilder-28

Göteborgs Trädgårdsförening

”A park for the people”, så inleds ett av de reportage som tidningen BBC´s Garden Illustrated publicerat under våren angående ”Gardens of Gothenburg” – Göteborgs Lustgårdar.

Jag som prenumerant av tidningen blir så stolt och att det dessutom arrangeras resor från blomsterlandet England till Göteborg för att se våra fantastiska arrangemang gör inte saken sämre.

Redan 1842 bildades Göteborgs Trädgårdsförening med kapten Henric von Normann och överläkare Pehr Christopher Westring i spetsen.

Finansiering av parken fick man genom entré, allmänheten kunde teckna aktier, privata donationer och att staden ställde upp med den Segerlinska ängen gratis. Träd, växter och fröer beställdes från utlandet av de kända göteborgsfamiljerna.

galleri-53

Föreningen drevs från början helt ideellt men 1975 övertog Göteborgs kommun driften av parken och 1992 förklarades Göteborgs Trädgårdsförening som byggnadsminne. Sedan 2005 är parken en egen enhet inom Park- och naturförvaltningen där Tore Hjelte är chef.

Han vill att det ska vara fint att arbeta i Trädgårdsföreningen och att man med historisk kunskap ska kunna bevara, rekonstruera och utveckla parken. Att parken ska vara väl omhändertagen och mycket välskött.

Jag tycker verkligen att de som står bakom restaureringen av Göteborgs Trädgårdsförening har mer än lyckats och jag instämmer i deras honnörsord: Skönhet, avkoppling och stimulans.

galleri-45
Invigningstalare i Trädgårdsföreningen var Madeleine Olsson Eriksson som också överlämnade Rosparken som en gåva från familjen Sten A Olsson till Göteborgs stad.

Längst till vänster står landskapsarkitekt Ulf Nordfjell som har lett själva restaureringen och utvecklingen av Göteborgs Trädgårdsförening och längst till höger står Christel Kvant som var dagens konferencier. Krukorna som står längst fram har ingen mindre än Signe Persson-Melin designat. Den säljs till allmänheten och delades ut till alla medarbetare under invigningen.

galleri-49

De moderna sorterna är kvar i rosariet men de gammaldags har samlats i en ny Rospark. Här kan man gå hur länge som helst, lukta och beundra. Förutom rosor finns här lammöron, strandkål, franskt kungsljus, borstnejlika m.m.

I Rosparken har man även skapat en speciell plats för vigsel. I skuggan av två magnolior kan man få säga sitt ja.

galleri-52

Nina Thalinson & Gert Wingårdh har här tillsammans skapat ett rum med skarpa linjer och blommig romantik. Går man innanför den svarta väggen möts man av en porlande vattenvägg och bord där man kan fika och beundra mosaik av ostindiska porslinskärvor från havets botten.

Här finner du en länk till Göteborgs Trädgårdsförening där du hittar program, historik m.m.

Ett tips är att köpa Göteborgspasset. Med det kan du få reducerat entrépris, ibland även gratis entré till vissa ställen, gratis kollektivtrafik m.m. För mer info gå in på Göteborg.

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar