Jorden vi ärvde

Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig och intresserad av då, nu och framtid, hur allt hänger ihop och vad det får för konsekvenser och hur saker fungerar. När jag gick i skolan i Jönköping och vi åkte till Visingsö på skolresa och lärde oss om örtagården, färgade garn och läste historia om Magnus Ladulås var jag helt uppslukad och njöt av varje sekund. Än idag är jag lika intresserad och bara för ett par helger sedan var jag på utflykt och då till Blekinge, till en av Sveriges 85 naturskolor där mottot är; att lära in ute.

Ca 20 km norr om Karlshamn ligger Ire Natur och Kulturskola som bedrivs av utbildningsnämnden i Karlshamns kommun. Mitt i naturreservatet och i anslutning till en gammal gård ligger skolan. Här bedrivs utbildning i hållbar utveckling och hit kommer elever från grundskolan, särskolan och gymnasiet och även lärare för fortbildning. Här varvas teori med både inomhus – och utomhuspraktik i en fantastisk miljö.

Skolsalen är full av inspiration och inte ett dugg steril som jag upplever dagens lektionssalar utan ger sådan energi och lust att lära.

IMG_1808IMG_1809IMG_1814

Här finns möjlighet att på nära håll se ett bisamhälle där man via ett hål i väggen gjort en gång in för bina. Fascinerande 🙂

IMG_1810IMG_1811IMG_1851

I ett av rummen står mikroskop på rad för att utforska naturen på nära håll och ett akvarie där små fiskar och yngel simmar runt som man fångat i ån eller sjön.

IMG_1861

På skolan kan man välja olika sorters teman som t ex skog där man pratar om skogens kretslopp och lär sig om nya träd eller varför inte läsa om hur klarar sig naturen, vad är en biosfär?

På gården finns det lite olika djur och när det är skolor på besök så får dom även träffa bonden som berättar hur det var förr på gården.  Här finns Linderösgrisen Gullan som föddes här på gården för 3 år sedan och som är oerhört social och gärna pratar lite, grymtar i alla fall 🙂 och hon vill gärna bli klappad.

IMG_1828

Vi hälsade även på hos göingegetter som mumsade i sig av brödet vi hade med, inte ett dugg rädda utan var lika nyfikna på oss som vi på dom.

IMG_1824

Vi befinner oss i ett naturreservat och här finns en fantastisk flora. Här kan man hitta jungfru Marie nycklar, midsommarblomster, ängsvädd, smörblommor m.m. Det här är en Skogsbingel och om man kollar på våra 100 kr sedlar idag så är det precis en sådan som är avtecknad.

IMG_1826

Jag är väldigt förtjust i fjärilar och här fick vi möjlighet att bland nässlorna se fjärilslarver. Tänk vilken process dom går igenom!

IMG_1842

Jag fick en gång ett tips av en god vän att köpa en bok som heter ”Den mycket hungriga larven”. Om du vill läsa en saga för någon om hur en larv blir en fjäril, då är den här perfekt.

Du kan hitta den på bokus.

den-mycket-hungriga-larven

Hoppas många vill lära sig om hållbar utveckling och ta gärna chansen att åka till någon av Sveriges naturskolor. Ju fler som lär sig ju fler får möjlighet att njuta av det vi ärvde.

[mapsmarker marker=”4″]

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar