Kom liljor och akvileja

Uti vår hage där växa både liljor och akvileja eller som vi oftast kallar för akleja.

Vår trädgårdslilja doftar så fantastiskt gott om kvällen.

2015-06-25 17.58.17

En klar favorit utseendemässigt är krolliljan.

krollilja1

Det är inte bara jag som tycker om våra liljor i trädgården utan även den här lilla krabaten – liljebaggen.

liljebagge1

På närmare håll så ser den rätt skräckinjagande ut men jag tror den är mer rädd för oss än vi för den.

liljebagge

Tyvärr gör den ganska stor skada på liljorna och vill du ha kvar dina liljor så fånga in dem för hand. Tänk bara på att hålla en hand under för det är en smart insekt som när den blir fångad och trillar ner på jorden så vänder den röda sidan ner och hela undersidan är svart och vips så har den samma färg som jorden – en riktig kameleont.

Aklejan är en av mina favoritväxter.

2015-07-04 18.14.41

Det är inte bara blommorna på aklejan som är vackra utan även bladen. Ett tips när du köper växter, oftast är bladen kvar längre än blomman så kolla även in dem.

aklejablad

Vanligvis sprids aklejorna med frön så om du vill det, klipp inte bort frökapseln utan låt den stå kvar och torka, sedan fixar blomman allt själv. När den torkat färdigt så spricker kapseln och slänger iväg fröna runtomkring sig och som hamnar i jorden och förhoppningsvis blir till nya aklejor.

aklejafrökapsel

En akleja som jag vet jag har haft men som inte kom i år är ”Nora Barlow”. Får skriva in den på trädgårdslistan för den vill jag ha igen. Har för mig att jag hört att den kallas för hallonakleja men är inte 100 säker på det. Får nog läsa in mig lite mer på ämnet akleja för det verkar finns massor av sorter – man lär sig alltid något nytt när man har trädgård 🙂

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar