Långväga besök

Redan i maj kommer de hit ända från norra Afrika och rekar i vår trädgård om det finns någonstans att bosätta sig. Den är liten men tuff och har ibland två fruar – jag pratar om svartvit flugsnappare.

Den här lilla fågeln är rätt kaxig och jagar bort t ex talgoxar från sina bon även om där redan finns ägg och ungar för att sedan flytta in. Det är bara för talgoxefamiljen att leta efter ny boplats. När reviret är fixat och honan lagt sina ägg finns det en möjlighet att hanen tar sig en bihustru. Hon får sedan klara sig själv och han flyttar tillbaks till sin första hona.

Vi anar att i vår trädgård i år fanns det två bon med svartvit flugsnappare och vilket liv det har varit, speciellt när äggen kläcktes. Jag kan bara säga – hanen var inte sysslolös. Jag hade lite tur och filmade lite. Efter flygturen satte han sig på en gren och pustade ut och spanade efter nya insekter att mata sina ungar med.

 

2015-06-26 16.11.48

Så här låter den

Ett tips om en bok som är jättebra om man vill veta hur olika fåglar låter och även få lite fakta är att beställa en bok som heter Fågelsång. Den hittar du här.

2015-07-04 18.12.05

Det är lite tomt och tyst i trädgården för nu är de ute på nya äventyr. Bara för någon vecka sedan fick vi möjlighet att se hur ungarna var ute och flög mellan träden i trädgården. Tur att dom lär sig fort för i augusti – september påbörjar de sin resa söderut igen – mot Sahara och Afrika.

Det blir att sätta upp fler holkar och hoppas på årligt återkommande långväga gäster.

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar