Minnenas Trädgård

Uppe på Hallandsåsen ligger det en trädgård som verkligen gör skäl för sitt namn – nämligen TRÄDgård.

Jag har aldrig sett så många olika och annorlunda träd på ett och samma ställe i en privat trädgård som den i Minnenas Trädgård. Det här är en strimlönn.
galleri-128

Trädgården är skapad av träd – och växtsamlaren Tor G Nitzelius (1914-1999).
Redan som barn var Tor intresserad av växter. Under 1930-talet studerade och praktiserade han i Tyskland och därefter arbetade han några år på Stockholms parkförvaltning.

1952 fick han arbete som trädexpert i Göteborgs botaniska trädgård och stannade där fram till sin pensionering.

Som relativt nyanställd i Göteborg 1952 reste han med professor Bertil Lindquist på sin första insamlingsresa till Japan. Det skulle bli många fler resor tillbaks dit men även till andra länder.

Tor var särskilt intresserad av barrträd och rododendron. Under alla år ville Tor pröva och se vilka växter som skulle trivas här i Sverige.
Han menade att många av de arter som t ex växer i Japans sydligaste delar även är härdiga i Sverige på grund av växternas genetiska minnen från istiden.

Tack vare Tors insamlingsresor av frö och sticklingar växer idag rariteter i t ex i Minnenas trädgård, Norrvikens Trädgårdar och Göteborgs botaniska trädgård.
Tor G Nitzelius var Sveriges främste dendrolog (dendrologi – läran om träd) under 1900-talet.

Han har skrivit flera böcker i ämnet:
Blommande buskar och träd, Boken om träd, Trädgårdens vackraste blommor – 100 perenner växter i färg, Skogens Träd & Buskar samt Träd i när och fjärran.

Trädgården idag

Idag är det Tors son Tor Nitzelius jr och hans fru Anna-Lisa som förvaltar samlingen av växter och träd.
galleri-127

När de tog över 1999 så växte björnbärssnår överallt och många växter skuggade varandra och de blev då långa och taniga. Det var inte lätt att bestämma vilka som skulle bort och vilka som skulle vara kvar.

8 januari 2005 kom stormen Gudrun och tog ingen hänsyn, inte ens till faderns ögonsten Hängkatsuran.

Idag är trädgården öppen och ljus med mysiga gångar under buskarnas och trädens blad som blir som ett tak och vackra siluetter mot himlen.

När vi besökte trädgården hade mycket blommat över men man ska inte glömma att bladverk på ett träd är både dekorativa och vackra t ex valnöt.
galleri-124

Eller bladet på en japan lönn, ”acer palmatum”
galleri-125

 

Besöka Minnenas Trädgård

Om du är intresserad av att besöka Minnenas Trädgård, kontakta Tor Nitzelius jr på telefon 070-238 00 04 för att avtala tid.

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar