Objudna gäster i vår trädgård

Vissa insekter är mer välkomna i vår trädgård än andra. Fjärilar, humlor, bin och nyckelpigor får gärna komma hit så ofta de vill men nu har något förutom mördarsnigeln börjat äta på våra växter och jag vet inte vad det är för något. Den ser så harmlös ut men är så glupsk. Någon som vet vad detta är?

larvpåklematis

larvpåklemtis2

Det började förra året och jag såg då att något hade ätit på vår klematis. Inte när den blommar utan nu efteråt efter blomning. Förutom att de äter bladen så blir även grenarna knottriga. Vad är detta? Och är det ett skadedjur?

Vi har även en kaprifol som någon gärna äter på men där har jag tyvärr inte hittat den skyldige. Någon som vet vad som kan ha orsakat detta? Någon som vet hur man blir av med dessa objudna gästerna?

kaprifol

Om du ser på dina växter att det springer en massa myror på grenar och i blomblad så kolla lite närmare för då finns det oftast också löss. De här små rackarna utsöndrar ett sött ämne som myrorna älskar. Jag brukar spola av myror och löss med vatten och sprejar sedan bladen med en blandning av såpa, vatten och t-röd.

lössochmyror

Jag trodde det bara fanns en sorts nyckelpiga – röd med svarta prickar men hos oss så har vi även en gul och svart.

nyckelpigaröd

nyckelpigagulsvart

Om man inte vill spreja med något på en växt som angripits av löss så va rädd om dessa naturliga hjälpredor som gästar din trädgård, de tycker också om löss men som måltid 🙂

Vill du läsa mer om vilka djur och insekter vi har i vår trädgård så klicka här.

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

4 Kommentarer

  1. Hanneles bokparadis 14 juli, 2015
    • Mettan 14 juli, 2015
  2. Carina 18 augusti, 2015
    • Mettan 21 augusti, 2015

Skriv en kommentar