Odla lakrits

Om jag fick välja en godissort då hade jag utan tvekan valt lakrits. Det är min absoluta favorit godis och när jag reser utomlands så ser jag till att köpa med mig lakrits på flyget eller båten innan jag lämnar Sverige för lakrits vill jag inte vara utan.

För några år sedan besökte jag Stockholm Food District på Sture Gallerian och träffade då på Elisabeth Johansson som skrivit boken ”Lakrits”.

Här finns boken:

2015-05-16 17.34.04

Jag har inte testat något av de recept boken innehåller men tänkte att nu är det dags. Men jag går ett steg längre – i boken står det också att man kan odla lakrits så det tänkte jag göra också. Det man sår är lakritsrot som är själva råvaran och går att beställa på nätet hos olika fröfirmor. Plantan blir ca. 120 cm hög och blommar i juli-september.

2015-05-17 11.19.54

Jag har både sått inomhus – förkultiverat – och även på friland utomhus. Det sägs att fröna gror långsamt och väldigt ojämnt men jag ska ge det en chans.

2015-05-17 11.30.34

2015-05-14 14.39.34

Nu lär jag ju inte kunna göra några egna lakritspipor av mina eventuella plantor men om jag har tur så bildas det rötter som jag kan skörda om si så där 3-4 år 🙂 Rötterna kan jag sedan använda till smaksättning av mat eller hälsokur som gott te vid halsont. Spännande!

Under tiden jag väntar på att mina frön ska ta sig så får jag beställa lite lakritspulver och rötter så jag kan testa några av de läckra recepten som Elisabeth tipsar om i boken, mums! Lakrits är gott!!

 

 

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar