Orangeri vinterträdgård

Jag har länge undrat – vad är skillnaden på växthus, orangeri och vinterträdgård?

Växthuset kan man säga är ett hus med tak och väggar helt eller delvis av ett genomskinligt material där främsta syftet är att driva upp plantor.

Orangeri – kommer från franskan och ordet orange som betyder apelsin. Orangeri är en uppvärmd byggnad som används för att vinterförvara apelsinplantor och andra citrusplantor.

Vinterträdgården är en inomhusträdgård där det är varmt på vintern och där det lämpar sig att odla tropiska växter.

Men om man isolerar och värmer upp växthus så kan man förvara växter där även under vintern och idag när man bygger orangerier för privat bruk så används det både till att förvara sina exklusiva växter och samtidigt ha det som sällskapsrum från tidig morgon till sen kväll.

Alla tre kan byggas helt för sig själva eller i anslutning till ett hus. Fördelen med att bygga ihop det med bostaden är att kunna går direkt ut utan att blir blöt vid eventuellt regn.

Dessa byggnader förvandlas till det som ägaren vill att det ska vara sedan kan det vara en fördel att ta reda på vad som lämpar sig bäst att bygga utifrån specifika önskemål om man vet det redan från början.
blommor-bilder-19

Växthuset ”Flora” från Rosenberg Wase Designs

Orangeri

När man bygger ett orangeri så ska man tänka på att spara så mycket värme på ett så effektivt sätt som möjligt.
Oftast består den då av en murad vägg åt norr för att stänga ute så mycket kyla som möjligt och ett helt vanligt tak.

Även sidoväggarna kan vara uppmurade eller så kan man sätta i fönster eller dörrar där. För att reflektera maximalt med ljus så putsar man ofta innerväggarna vita och sätter sedan stora öppningsbara fönsterdörrar mot söder.
För att kunna vinterförvara krukodlade medelhavsväxter så är det är bra tips att lägga ett tegelgolv direkt i sättsand på en grund av dränerande grus.

Om man vill förlänga säsongen lite längre så kan man även installera en kamin i orangeriet.

Övrig inredning beror helt på vad man vill använda det till. Rinnande vatten är alltid väldigt avkopplande och funktionellt, soffor, stolar och bord för samkväm och allt annat som förgyller tidig vår till sena svala höstkvällar. Allt är möjligt.

 

I ett uterum eller orangeri krävs ca.25-30 kvm för god luftväxling. T ex. oliv och citrusfrukt är några växter som klarar sig utan vintervila. Om du vill att de ska fortsätta och växa så belys med en lågenergilampa 17-18 timmar om dygnet.

Exempel på klassiska orangeri växter är: kamelia, apelsin, lager, akacia, jasmin, mimosa, nerium och blyblomma, fikon, hibiskus, olivträd och bougainvillea.

 

IMG_6246

En dröm

Min dröm är att en gång ha ett orangeri där vi idag har en inbyggd altan. I dag finns där ingen uppvärmning – kallt och fuktigt på vintern, det ligger i söderläge så det blir riktigt varm på sommaren, den är lite avlång så det är svårt att få plats med stolar och bord m.m..

Vi använder det ytterst sällan så det känns som om det utrymmet skulle kunna vara till mer glädje än vad det är idag. Kanske någon känner igen sig? Det blir mest ett förvaringsutrymme.

Det som är positivt är att vårt hus är i tegel och i norr kommer det redan att finns en vägg så nu är det bara att drömma, hämta information och tips och fundera ut hur drömmen kan bli verklighet.

 

Lästips

Om du vill läsa lite på egen hand om orangeri och få tips och råd så rekommenderar jag två böcker;

Livet i Solen” & ”Drömmen om ett orangeri”.

Lycka till med dina drömmar!

FÅ GRÖNA TIPS & TRIX
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Gör som flera hundra andra - få alla tips och trix du behöver för att nå dina drömmars trädgård! Allt från blommor, odla din egen mat, odla ekologiskt, nyttodjur, skadedjur, intressanta trädgårdar att besöka, kurser att gå och massor av bilder att få inspiration från.
Du kan vara helt lugn. Vi behåller din e-adress för oss själva.

Skriv en kommentar