Sofiero Helsingborg

Sophie-Ro, som det hette i början, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Allt börjar med att en kronprins som var sjöofficer och hans sydtyska fru längtade efter en sommarbostad.

 

Sofiero Slottspark

 

På den plats där Sofiero i dag ligger fanns en gång en gård som hette Skabelycke som ägdes av kyrkan och förvaltades av kyrkoherden i Maria församling som ett så kallat ”mensalhemman”.

 

Läget och platsen var idealisk för kronprins Oskar och hans fru Sophia som köpte gården för att bygga sitt sommarslott 1864.
På den här tiden fanns inte så mycket av den vackra trädgård vi ser idag. Man röjde i bokskogen och högg utsiktsgator så att det blev lättare att se båttrafiken i sundet.

 

1865 stod slottet klart men när Oskar II blev kung av Sverige & Norge 1872 restaurerade man slottet för att bättre passa den nya kungafamiljen.

 

Under 1890-talet besökte kungafamiljen Sofiero allt mindre. Platsen började förfalla och växa igen.

 

Rhododendron i Sofiero Slottspark

 

Trädgården får liv

Oskar II valde att skänka Sofiero till sitt äldsta barnbarn prins Gustaf Adolf med fru Margareta samma år som den svensk-norska unionens upplösning 1905. De fick slottet i bröllopsgåva och ännu en gång behövdes slottet renoveras.
Det är med dessa två som Sofiero börjar blomstra.


Rhododendron buskar

 

Margareta som var från trädgårdslandet England var en konstnär och gillade både att måla och fotografera men hade även gröna fingrar och den kombinationen var mycket lyckad.

 

Klimatet på Sofiero påminde henne om sin uppväxt på Bagshot Park i England och hon hade fått med sig ett grundligt trädgårdskunnande från barndomen.

 

Under Margaretas och Gustaf´s tid så gjordes skisser på trädgården och parken och barnen fick egen lekstuga och egen trädgård. En ny generation kungligheter fick tidigt trädgårdskunskap.


Frasiga tulpaner på Sofiero

 

Rhododendron

Det var under den här tiden som man börjande plantera den växt som Sofiero är mest förknippad med – rhododendron.


Rhododendron i ravinen

 

Margaretas trädgårdsintresse smittade av sig på kronprins Gustaf och hans stora intresse blev just rhododendron. Han blev en expert på växten och idag finns en av nordens största Rhododendron samlingar på Sofiero med ca 10 000 plantor och bland dem finns det mer än 300 arter och hybrider.

 

I ravinen norr och söder om slottet är det idealiskt läge:
Tillgång till vatten, skugga av lövträd, lågt pH-värde, jord som är fri från kalk och rik på multnande löv.

 

Margareta var kunnig på det mesta inom trädgård och hade många favoritblommor men hennes örtagård var det hon satte högst.

 

En ny generation - en ny tid

Margareta blev tyvärr inte så gammal utan blev sjuk och dog 1920.
Tre år senare gifte kronprisen om sig med Lady Louise Mountbatten och 1950 blir de kungapar och Gustaf får då namnet Gustaf VI Adolf .

 

Aunt Louise som barnen kallade sin styvmor var född i Tyskland men uppväxt i England och hon och Gustaf VI Adolf fortsatte under hela sitt liv att underhålla Sofiero och dess trädgård.

 

1973 dog Gustaf VI Adolf och han hade testamenterat Sofiero slott till Helsingborgs kommun. I testamentet stod att parken skulle bibehållas i sitt nuvarande skick och den skulle hållas öppen för allmänheten.

 

Turerna var många innan man bestämde sig vad det skulle bli av Sofieros framtid. Som vi vet idag så blev det som kungen önskade. Alla har möjlighet att besöka den här vackra trädgården och det tack vare en trädgårdsintresserad kung.

 

Jag avslutar kapitlet om Sofiero med något som Kronprinsessan Margareta har sagt:

 

Till den som saknar ”gröna fingrar”

 

Man skall aldrig misströsta om sin trädgård; fastän det ibland ser hopplöst ut;
halva charmen ligger däri, att det är så svårt att lyckas: man har en mångfald av svårigheter att bekämpa men så är ju också glädjen dubbel då man äntligen får det som man önskar.

 

Det att man aldrig kan helt avsluta en trädgård, att det ständigt finns mer och mer som ska göras, mer och mer att försköna, att det ena ger det andra, och att man ideligen får nya idéer, det utgör också trädgårdens tjusning.

 

”A thing of beauty is a joy forever” säger en gammal engelsk poet:

 

Detta kan verkligen med rätta tillämpas på blommorna.

 

Magnolia på Sofiero

 


Tulpaner på Sofiero

 

Idag

Sofiero är mycket känt för sina Rhododendron. De har även Majas Trädgård, Rosengången, Orangeri, Dahliakvarteret, Lustträdgården, Köksträdgård, Trädgårdshandel m.m. Man anordar även konserter t ex Paul Potts, utställningar, midsommarfirande m.m. Under julen är det öppet för julstämning.

 

Aktuellt

Gå in på Sofiero för mer information om öppettider och program.

 

Passa på att följa med på någon av trädgårdsvandringarna eller boka en guidad tur.

 

 

Källor: "Kungliga Sofiero" av Bertil Svensson, www.sofiero.se, wikipedia.

 

Kategorier

Trädgårdar Götaland
Svenska trädgårdar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Trädgårdar Götaland
Svenska trädgårdar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår